האומנם נורות פלורוסצנטיות קומפקטיות "ירוקות"?

אני חורג קצת מנושא הבלוג, לנושא קרוב. נורות הפלורסצנט הקומפקטיות (CFL). חרגתי משום שאני חושב שנעשית טעות היום, והחדרת הנורות האלה לבתים מסוכנת ליושבי הבתים וגורמת לזיהום הסביבה.

היתרון של הנורות הוא החיסכון באנרגיה ולכן הן משווקות כ"ירוקות". אבל מצד שני הנורות האלה מכילות כספית במידה לא מבוטלת. מדובר על 4-5 מיליגרם כספית. כשנורה כזו נשברת היא מזהמת את אויר החדר ועלולה לגרום לבעיות בריאות. למעשה נורה אחת שנשברת מזהמת כ-40 עד 160 מ"ק אויר לפי קריטריונים לכמות כספית – בתעסוקה (תלוי באיזה קריטריון משתמשים ראו בקישור את הקריטריונים). כשנורה כזו נשברת בחדר ממוצע שהנפח שלו 27 מ"ק לא כדאי להיות באותו החדר עם הנורה השבורה..

עוד כמה נקודות למחשבה – מסתבר שאורך הגל שמקרינות הנורות האלה עלול לסרטן ואם כל זה לא הספיק לכם, אז גם התדר שבו פועלות הנורות הפלורסצנטיות גורם לכאבי ראש ועלול לעורר מיגרנות.

הזיהום הבעייתי הזה הוביל את ה-EPA (המשרד לאיכות הסביבה בארה"ב) לפרסם הוראות כיצד לטפל בנורה שבורה. כמה אנשים בארץ מכירים את ההוראות?

בנוסף הנורות האלה ברוב המיקרים נזרקות לפח. ומהפח מגיעות למזבלה ומהמזבלה למי התהום. 4 מיליגרם כספית מזהם 2 קוב מים כך שהם אסורים בשתייה. וול מארט יצאו ב-2006 בקמפיין למכירת 100 מיליון נורות רעילות כאלה. חשבו כמה אדמות ומים מזהמות המנורות האלה? כמה מהכספית מגיעה לדגים שאנחנו אוכלים?

הנורות הללו כשהן נזרקות לזבל נדחסות במשאית הזבל, נשברות, מזהמות את האויר בעיר פוגעות בתושבים, ובמיוחד פוגעות בעובדי התברואה. בארץ שלנו המחזור אינו מפותח, ויש להניח שרוב הנורות מגיעות לפח הזבל הרגיל.

נקודה חשובה נוספת, הנורות האלה (כמו כמעט כל המוצרים שאנו קונים) מיוצרות בסין. כידוע בסין איכות הסביבה היא שיקול משני, ישנם דווחים על פועלים סינים שחטפו הרעלות כספית קשות בשל ייצור הנורות בתנאים לא נאותים. הנורות האלה גורמים לפתיחת מכרות ישנים ולהחזרת מפגעים. נכון שמדובר בסינים אלפי ק"מ מכאן, אבל גם הם מעוניינים לחיות חיים בריאים בדיוק כמונו. דרך אגב במפעל תעשיות אלקטרוכימיות בארץ (בו ייצרו PVC) נעשה שימוש בכספית, ומסתבר שהעובדים התלוננו על הרעלות כספית. גם בארץ זה קורה לא רק בסין הרחוקה.

האם נורות הפלורוסצנט הן האופציה היחדיה לחיסכון באנרגיה? לא ישנן נורות LED, הן מעט יקרות יותר בעלות אורך חיים ארוך יותר ואינן מכילות כספית. אם היו מייצרים אותם בכמויות שייצרו את נורות הפלורסצנט הקומפקטיות היינו מגיעים לאותו המחיר.

הימנעו מרכישת נורות פלורסצנט קומפקטיות הן רעילות, מסוכנות לבריאות, מזהמות את האדמה והמים. הן בוודאי אינן ירוקות. קנו נורות ליבון או LED במקום.

2 תגובות “האומנם נורות פלורוסצנטיות קומפקטיות "ירוקות"?

סגור לתגובות.