אמלגם בקצרה-שאלות ותשובות

הערה – הדף מסכם את הבלוג בנושאים הקשורים לאמלגם. כסיכום אין בו מקורות, ואין בו דיון. מי שרוצה להרחיב מוזמן לפנות לפוסטים המתויגים תחת קטגוריית אמלגם (צד שמאל).

מהו אמלגם לשיחזור שיניים?

סגסוגת מתכות הכוללת בעיקר כספית (כ-50%), כסף, בדיל, נחושת. לאחר שמערבבים את המתכות יחד, האמלגם רך וצמיגי, ולאחר מספר דקות הוא מתקשה.

האם הכספית מתכת מסוכנת?

לכל הדיעות הכספית מתכת מסוכנת ביותר. היא קוטלת תאי עצב, ומשבשת קשות את התהליכים המטבוליים בגוף האדם. אדם שנחשף לכספית יכול לפתח אינספור מחלות.

האם הכספית שבסתימת האמלגם עוברת תהליך כימי שקושר אותה לסתימה?

רוב הכספית מתרכבת עם שאר המתכות. אולם בבדיקות רבות הסתבר שלא כל הכספית מתרכבת. חלק מהכספית נשאר חופשי מקשר כימי בתוך הסתימה ומשתחרר אט אט לפה, חלק מתאדה, חלק נשאר ברוק, וחלק נספג ברקמות הפה.

האם יש גוף רשמי הטוען שהכספית אינה משתחררת לפה?

כל הגופים שעוסקים בנושא (ארגון רופאי השיניים בארה"ב – ADA, מנהל התרופות והמזון האמריקאי – FDA), כולם מסכימים שהכספית משתחררת לחלל הפה. אולם חלק מהגופים הממשלתיים טוענים שהכמות המשתחררת מהסתימות קטנה ואינה מזיקה במידה מורגשת.

כמה כספית משתחררת לחלל הפה?

יש על כך חילוקי דעות. בכל מקרה הדבר תלוי בכמות וצורת הסתימות. הכמות הנספגת בגוף כתוצאה מסתימות אמלגם יכולה לעמוד על מיקרוגרמים בודדים ביום, ולפי מחקרים יכולה להגיע גם ללמעלה מ-100 מיקרוגרם ביום.

האם הכמות המשתחררת מהסתימות יכולה להזיק לבריאות?

יש על כך חילוקי דיעות. מצד אחד הגופים הרשמיים (FDA ו-WHO) טוענים שאין סכנה. אולם המחקרים שמביאים הגופים האלה מועטים ביותר, ומכסים חלק זעיר מהסכנות הנשקפות מחשיפה לכספית כדוגמת החשיפה שיוצרות סתימות אמלגם. מצד שני גופים המבוססים על התארגנות אזרחית מביאים מאות מחקרים המעידים על כך שהאמלגם בסתימות משפיע לרעה על הבריאות, מעודד וגורם לאינספור מחלות ותסמונות. יצוין שהכספית מזיקה במיוחד לילדים קטנים פעוטות ולעוברים (הכספית עוברת לעובר דרך השיליה).

האם ניתן לזהות חשיפה לכספית בבדיקת דם?

במידה מוגבלת מאוד. רק אם החשיפה גדולה והתרחשה לפני זמן קצר. חשיפה מתמדת במידה הנגרמת מסתימות בדר"כ לא תראה בבדיקת דם. ניתן  לראות חשיפה לכספית בבדיקת שיער, אולם גם אז פעמים רבות הזיהוי הוא לא ישיר, אלא דרך הפרעות שמזהים בחומרים אחרים.

האם יש חומרים תחליפיים לאמלגם?

כן. יש תחליפים לאמלגם. כל חומר זר שנכניס לפה עלול להזיק לבריאות, אולם פוטנציאל הנזק של החומרים התחליפיים קטן יותר מאחר והם אינם מכילים מתכות רעילות. (הימנעו מפלואוריד בתחליפים גם הוא שנוי במחלוקת).

אם כך מדוע רופאי השיניים עדיין משתמשים באמלגם? גם כשמדובר בילדים קטנים?

שאלה מצוינת. מנקודת המבט שלי, זה נראה שארגוני רפואת השיניים, וכן משרדי החולי (סליחה התכוונתי לבריאות), אינם רוצים להודות בטעות, משום שההשלכות של הודאה כזו כבדות מדי עבורם. אומנם לי זה ברור שההשלכות של אי הודאה בטעות יותר כבדות, אבל למקבלי ההחלטות נדמה מסיבה כלשהיא שעדיף להמשיך להכניס לציבור כספית לגוף. רופאי השיניים משננים כמו תוכים את החומר הנלמד, אינם שואלים שאלות, ואינם מעלים בדעתם שהם פוגעים בבריאות של עצמם ובבריאות של הפציינטים שלהם.

הפה שלי מלא סתימות אפורות מה אני עושה?

לא להיכנס לפאניקה! חיינו כבר עשרות שנים עם הרעל הזה. קודם כל יש מספר כללים שאפשר לקיים על מנת להקטין את החשיפה של הכספית:

1) נשימה בפה סגור. דרך הספיגה היעילה ביותר של הכספית – בריאות. אדי כספית שמשתחררים לפה נשאפים לריאות. 80% מהאדים שמגיעים לריאות נספגים במחזור הדם ומגיעים לאיברים הפנימיים. נשימה בפה סגור מועילה לבריאות באופן כללי.

2) לא לשתות משקאות חמים – משקאות חמים מגדילים מאוד את כמות הכספית המשתחררת מהאמלגם. יצוין שמשקאות חמים פוגעים גם בחניכיים ובשיניים לא קשר לאמלגם.

3) לא ללעוס מסטיק – לעיסת מסטיק מזרזת את שחרור הכספית לגוף.

4) למנוע ספיציפית מצבים בהם מתכת שונה נוגעת באמלגם. כשלמשל גשר מתכתי ליישור שיניים נוגע בסתימת אמלגם, נוצרת מעין בטריה בין שתי המתכות. הסיטואציה הזו גורמת לכספית "לעוף" החוצה. (הסעיף הזה מזכיר לי שגם הסיטואציה הזו התקיימה בפה האישי שלי בעבר בנוסף לנשימה מהפה…). מצב זה עלול להתרחש כשמלבישים כתר מתכתי על שן עם סתימת אמלגם.

5) להחליף מידית כל סתימת אמלגם סדוקה, שבורה.

6) לנקוט בכל אמצעי הזהירות כאשר מטפלים בסתימות אמלגם. האמצעים כוללים מקור אויר נקי לפציינט, קירור סתימות האמלגם המטופלות (בעזרת מים), חיתוך הסתימות ע"י מקדח מיוחד המקטין את הפיזור של הכספית, שאיבה מסיבית של אדי הכספית ושברי האמלגם בזמן טיפול, וסכר גומי.

7) כמובן לא לשים סתימות אמלגם חדשות כשיש צורך בשיחזור.

האם כדאי להחליף את הסתימות האפורות שלי בסתימות לבנות?

לדעתי כן, אבל בזהירות ובאיטיות רבה. בשום פנים לא לרוץ לרופא המזדמן הראשון ולבצע החלפה של כל הסתימות במכה!

למה צריך כל כך להיזהר?

ההחלפה כרוכה בקידוח בסתימות הישנות. הקידוח מפיץ כמויות אדירות של אדי כספית. אנשים שעוד לפני ההחלפה סובלים מבעיות בריאות כתוצאה מכספית, עלולים לסבול הרבה יותר כשיקבלו עוד מנה גדושה של כספית. בנוסף גם בביצוע החלפה עם כל אמצעי הזהירות הפציינט יחשף לכספית במידה העולה על הרגיל. לפיכך מומחים בתחום ממליצים לבצע החלפה במנות קטנות בלבד (שתי סתימות לדוגמא), ולהמתין שבועיים שלושה בין החלפה להחלפה. על מנת להפחית את הסימפטומים הנובעים מהחשיפה בתהליך, לדעת מומחים (ואני שותף, לדעה זו) כדאי לקחת תוספי תזונה. איזה תוספים? לכו למומחה שמבין בנושא, התוספים עלולים להשתנות מאדם לאדם.

מה עם כל הכספית שכבר צברנו בגוף?

המצב משתנה מאדם לאדם. לעיתים לא תורגש הפרעה ולעיתים כן תורגש. הכספית שנצברה בגוף עלולה להישאר שם עוד שנים. הכספית שחדרה למוח, עלולה להישאר שם עוד עשרות שנים.

למה הכספית נשארת כל כך הרבה שנים במוח?

הכספית המשתחררת מהסתימות, היא כספית טהורה. היא נינשמת לריאות ונספגת היטב במחזור הדם (80% מהכמות שנכנסת לריאות נספגת). משם היא מגיע לאיזור המוח. לפני הכניסה למוח יש מחסום דם-מוח (Blood Brain Barrier). המחסום הזה לצערנו, לא יודע לחסום כספית במצב טהור. לפיכך הכספית חודרת בקלות למוח. בתוך המוח הכספית עלולה להיקשר למולקולות אחרות. המולקולות לא מסוגלות לחדור את מחסום דם-מוח, וכך הכספית נשארת במוח לשארית ימינו.

אז מה עושים?

הרופאים האלטרנטיביים מבצעים פרוצידורה הנקראת קלציה, להוצאת הכספית מהגוף. בשיטה זו מכניסים חומרים שנקשרים כימית לכספית, זורמים בדם עד שמגיעים לכליות שמסננות אותם מהדם. עוד ערוץ עיקרי של קלציה הוא דרך הכבד שמעביר את הכספית למעי ומשם היא מופרשת בצואה (חשוב למנוע עצירות בהקשר הזה). השיטה הזו יעילה אבל עלולות להיות לה תופעות לוואי. לדוגמא, הכליות והכבד עלולים להיות מועמסים מאחר והם מטפלים בכמויות כספית גדולות מהרגיל. לפיכך יש לבצע קלציה רק תחת פיקוח רפואי של מטפל בעל ניסיון בקלציה. חשוב מאוד שהמטפל יבין בקלציה. לצערי אתם לא יכולים לסמוך על המילה של המטפל עצמו. ישנם רופאים שעשו נזקים עצומים כשביצעו קלציה לא מתאימה לפציינט. חשוב שתבררו ותדברו עם פציינטים אחרים, תבינו את הלוגיקה של המטפל, ועל מה הוא מסתמך בביצוע הפרוצידורה (בדר"כ המטפלים משתמשים בשיטות שפיתחו מומחים אחרים, רצוי שתבינו גם את שיטת העבודה של המומחה שפיתח את השיטה).

למה הרופאים בקופת החולים לא מטפלים בהרעלת כספית הנובעת מסתימות אמלגם?

אני לא רוצה להיות בוטה, ולכן אנסח זאת בזהירות. הם לא יודעים. הטעו אותם בבית הספר לרפואה. הם מעדיפים לסמוך על המורים שלהם, יותר מאשר על עצמם. הם מבינים בנושא (בדר"כ) פחות ממי שקרא את הדף הזה. הם לא מסוגלים לשנות את דעתם, ואולי הם גם לא רוצים לשנות את דעתם. הרבה יותר נוח לזרום עם הקונצנזוס, לקבל משכורת חודשית יפה, ולהתעלם מהבעיה.לא חשוב מחקרים, לא חשוב עובדות, ואולי אפילו אתם הפציינטים לא חשובים????

חלקם החלו להחשף לחומר, ואולי הם אפילו קוראים את השורה הזו.

טוק טוק טוק

הלו??? מישהו שומע??? מישהו מוכן לפתוח את הדלת???

22 תגובות “אמלגם בקצרה-שאלות ותשובות

    1. משה

      שלום,
      יש לי 3 סתימות אמלגם + טיפול שורש אחד. יש לי סוכרת סוג 2 שהצלחתי להשתקם ממנה כמעט לחלוטין. הגעתי למסקנה שמה שעומד ביני ובין הבראה מלאה זה הרעלת כספית ואולי גם עופרת (ניחוש סביר שלי.).
      אשמח להמלצתך על רופא שיניים ביולוגי אמין לביצוע הסרת הסתימות וטיפול השורש וכן מומחה טוב לקלציה (האם אותו אחד?) קיבלתי הפנייה אל המרפאה של ד"ר ירדן גולדשטיין. האם נחשב טוב?
      תודה רבה.

  1. ארטיום

    אצלי נשברה שן שכולה מלאה באמגלם אחרי כמה טיפולים יש סתימת אמגלם לשטחה ועומקה של כל השן
    והשן מאוד גדולה!(האחורית)אחת לפני השן הסופית
    היא נשברה לפני כ3 חודשים
    לאחר מכן התחלתי להרגיש המון סימפטומים של קוצר נשימה (אני ספורטאי בנבחרת ישראל)
    אף פעם לא היה לי קוצר נשימה..
    סחרחורות כאבי ראש וחשבתי שאני חולה
    עם שכמה פעמים התעלפתי!
    פה הבנתי שמשהו לא בסדר!
    עשיתי לעצמי סריקה ומהשן התעלמתי!
    אחרי שראיתי את השן ראיתי שאם הזמן אמגלם נמס!
    ומפריש חומר אפור מתכתי שמתפרק ומתערבב עם הרוק!
    היתי בשוק והבנתי שזו כספית היא זו שגרמה ל3 חודשים של הסבל הזה!
    ואני מאוד מקווה שלא נגרם נזק בלתי הפיך אני מחר הולך להסיר את הסתימה השבורה!
    לאחר מכן אני אסיר את כולן בהדרגה!

  2. אנסטסיה

    שלום,
    אני בשבוע ה-5 להריון ואמש נשברה לי חתיכה גדולה משן טוחנת – אחת לפני הסוף למעלה – שכולה מלאה בסתימת אמלגם. על הרעילות של הסתימות האלה למדתי כבר לפני כמה חודשים, אך לא מצאתי מומחה מתאים כדי להיפתר מהן (יש לי לפחות 6). אני בלחץ מטורף! מאוד פוחדת על בריאות העובר הקטנטן שלי. רציתי לעקור את השן – כדי להעיף את האמלגם מבלי לגעת בו. אבל הרופא חירפן לי במוח.
    תכוון אותי בבקשה – למי לפנות כדי לקבל עזרה אמיתית?
    תודה מראש.

  3. אייל

    אני חושד בתשע סתימות האמלגם שלי, חלקן בנות 25 שנים, כאחראיות לעייפות הקשה אותה אני חווה בשנים האחרונות. פרט לכך אני מרגיש ירידה משמעותית ביכולות הקוגניטיביות.בנוסף זוהה אצלי דלדול עצם חריג לגילי,אמצע שנות הארבעים.החלטתי להסיר את הסתימות ולעבור תהליך ניקוי בתקווה להבריא.
    אודה מאוד להמלצה לרופא שיניים במרכז ולרופא שניתן לעבור איתו את תהליך הניקוי

  4. דוד

    לצערי הרב , מצב המוסרי של הרבה רופאי שיניים הרבה יותר גרוע מחוסר ידע בסתימות כספית, כמו שהיה בתוכנית של חיים הכט פעם.. הוא שלח בחורה עם שיניים יפיפיות לרופא שינים לבדיקה , הרוב אמרו שיש לה חורים ורצו לחורר לה תשיניים, אני נפלתי על אחד כזה.. שעשה לי המון סתימות מיותרות, בפעם האחרונה שהייתי אצלו הוא אמר לי שיש לי עוד 3 סתימות לעשו זה היה לפני 3 שנים , עד היום שיניים כמו חדש … עד מתי שיטת מצליח תתגלגל כאן בארץ הקודש..? כמובן שלא מכליל.. ולא כולם נוכלים..

  5. אוריאל

    היי, אתר מעניין, אני בן 29 ואין לי סתימות אבל יש רקב והרופא ממליץ לעקור שן אחת שלטענתו אינה משתתפת בלעיסה כדי להגיע לשן לידה ולעשות לה סתימה, יש לך עצות בשבילי? או רופא שאתה יותר סומך עליו? בהודיה מראש!

כתיבת תגובה